Om tatoveringer

Hva er egentlig en tatovering?
Gjør det vondt?
Vil den forsvinne over tid?
Hva er "blekket" laget av?
Hvor langt inn går nålen?




Tatovering er en permanent tegning som lages ved å legge pigment inn under huden. Ordet tatovering stammer fra det engelske ordet tattoo, som igjen kan spores tilbake til tahitisk tatu eller tatau, som betyr å markere eller å streke.



Tatoveringer har vært en del av kulturen siden yngre steinalder. Det er funnet kinesiske mumier datert til det 2.århundre f. kr. med tatoveringer.

Tatoveringer var i Norge og i andre deler av den vestlige verden lenge nesten utelukkende forbeholdt sjøfolk og fungerte derfor som et synlig tegn for en yrkesgruppe. Tatoveringer ble ellers ansett som noe privat og intimt og nærmest betraktet som uanstendig. Fra 1980-tallet ble tatoveringer vanlig blant unge voksne, særlig i punkermiljøer og andre ungdomsgrupper som stod i opposisjon til det etablerte voksensamfunnet, men det ble snart en del av den alminnelige moten i vesten. Men det er fortsatt vanlig at personer med mange eller store tatoveringer blir stigmatisert som rebeller og kriminelle.

Varer de livet ut?


De fleste cellene i kroppen lever bare noen få uker, så man skulle tro at tatoveringspigmentene vil bli vasket ut etterhvert som cellene blir skiftet ut, men grunnen til at de ikke gjør det er at tatoveringspigmentene består av krystaller, et slags fremmedlegeme, krystallene er svært stabile, og de omsettes ikke av cellene fordi de ikke er enkeltmolekyler, men i stedet sitter i en formasjon som holder dem stabile.

De varer nok livet ut på en måte, men vil ikke holde den opprinnelige formen og fargene de en gang hadde. Cellene i kroppen vil kontinuerlig prøve å kvitte seg med pigment-krystallene, som vil føre til at krystallene vil vandre noe, og fargene vil vaskes noe ut litt etter litt.


Og gjør det vondt?


JA! det gjør vondt!
Men hvor vondt...det kommer veldig an på. Hvor tatoveringen er, hvor stor den er, om der er flere farger, og dags-formen din! Om du tar en liten, ensfarget tatovering på rumpa, vil det nok ikke være så forferdelig vondt, mest ubehagelig, og irriterende. Men tar du en stor tatovering på ribbebeina der du først skal ha sort omriss og så fargelegge oppå der du allerede er sår og øm, ja, da vil det nok kunne defineres som jævlig vondt! (excuse my french) 

Grunnen til at så mange sier at det ikke er vondt er veldig enkel, og gjelder stort sett alle; Når du er ferdig, glemmer du hvor vondt det var, og er istedet bare opptatt av å beundre ditt nye kunstverk!